Till sidans innehåll

Utställningen Förintelsen och romerna

Affisch till utställningen Förintelsen och romerna

Affisch till utställningen Förintelsen och romerna

Den 24 januari 2008, inför Minnesdagen för Förintelsens offer, invigdes en utställning på Etnografiska museet i Stockholm, som vill lyfta fram alla de romer och sinti som drabbades av nazisternas ohyggliga dödsmaskineri under andra världskriget. Utställningen pågick fram till 30 mars.
 
Det är första gången en utställning om Förintelsens romska offer visas i Sverige, och den är mycket angelägen: många människor i Europa känner inte till omfattningen av nazisternas brott mot mänskligheten under andra världskriget; att den även drabbade över en halv miljon romer och sinti.
 
Liksom judar fängslades romer och sinti av nazisterna, stängdes in i ghetton och deporterades till förintelselägren. Utan åtskillnad drabbades barn, kvinnor, vuxna, gamla.
 
Arrangörer
Delegationen för romska frågor, É Romani Glinda, Forum för levande historia, i samarbete med Etnografiska museet.
 
Tal från invigningen
Till höger på sidan kan du läsa integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabunis och Romane Roses tal från invigningen av utställningen.
 
Intervju med Domino Kai
Domino Kai på Delegationen för romska frågor har blivit intervjuad av Sveriges Radio med anledning av utställningen. Intervjun hittar du som en ljudfil till höger på sidan.
 
Mer information
Klicka på länkarna och dokumenten till höger på sidan för mer information om utställningen.